Paraska Denisová z Nižného Orlíka sa dožila 100 rokov

02.11.2006 Svidník

Nižný Orlík 2. novembra (TASR) - Paraska Denisová z obce Nižný Orlík v okrese Svidník sa dnes dožila sto rokov. Ako pre TASR povedala, sama sa čuduje, ako sa...
Nižný Orlík 2. novembra (TASR) - Paraska Denisová z obce Nižný Orlík v okrese Svidník sa dnes dožila sto rokov. Ako pre TASR povedala, sama sa čuduje, ako sa toľkých rokov dožila.

Stále len robila a robila a diví sa, ako mohlo jej srdce to všetko vydržať. \"Nikdy som nemala žiaden odpočinok, \" dodala. Poďakovala pánu Bohu za to, že nestratila prirodzenú pamäť. I jej mama sa tiež dožila vysokého veku - 98 rokov.
Pani Paraska, dievčenským menom Podhájecká, prežila dve svetové vojny. Prvá jej zabránila ďalej sa učiť. V septembri 1930 sa vydala za Michala Denisa, s ktorým mala sedem detí. Manžel zomrel v máji 1983 a o 14 rokov aj jej dcéra Nadežda. Aj z ôsmich vnúčat jedno prežila. Má ešte 1O pravnúčat. Vraj teraz je pre ňu lepší život, ale čo z toho, keď už je chorá. \"Neviem sa rozveseliť, vždy som bola taká, \" konštatovala. Poteší sa aspoň s vnúčatami.
Celý život strávila v práci na poli a vo svojej rodnej obci. Tá so starostom Jurajom Petným pripravila na nedeľu 5. novembra spoločnú oslavu storočnej babky. Malo by byť na nej do 50 gratulantov z rodiny, od susedov, z obce. Najviac je jubilantke ľúto za susedkou Annou Jurčišinovou, ktorá zomrela ako 88-ročná a ovdovela hneď po skončení druhej svetovej vojny. \"Boli sme veľké kamarátky, \" dodala jubilantka.
Storočná pani má podľa jej dcéry Anny, ktorá sa o ňu stará v dome, na raňajky najradšej rožok s prevareným kravským mliekom, rada si vypije čiernu kávu s mliekom. S problémami sa pohybuje, veľmi slabo počuje. Dobre však vníma svet, veľmi rada pozerá všetky správy v televízii, pričom používa špeciálne slúchadlá.
 

Vyberte región